Reklama

Kasza reaktywacja

Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

Sztuka gotowania kasz

Kasza jaglana to kasza wytwarzana z prosa. Zawiera rzadką krzemionkę, która korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Gotujemy ją na małym ogniu w wodzie z dodatkiem łyżki masła, przez ok. 20 minut.

Kasza kukurydziana ma lekko gorzki smak. Nie wrzucamy jej na wrzątek, ale gotujemy w wodzie od początku.

Kasza manna powstaje z pszenicy - gotujemy ją krótko - wystarczą nawet 3 minuty, pod przykryciem. Kasze jęczmienne - to kasza perłowa, pęczak oraz kasza łamana. Aby ugotować je na sypko: na 1 szklankę kaszy potrzebujesz 2 szklanki wody. Na półsypko: na 1 szklankę kaszy 3-4 szklanki wody.

Wątróbka zapiekana w jabłku z kaszą


Składniki: 10 dag wątróbki drobiowej, 4 jabłka, łyżka oliwy, łyżka masła, 3 pokrojone czerwone cebule, pół szklanki mleka, 4 łyżki soku jabłkowego z miętą, 10 dag kaszy gryczanej, 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżka masła, sól morska, pieprz, tymianek suszony, papryczka chili.

Reklama

Przygotowanie: Wątróbkę oczyść i drobniutko pokrój. Zalej mlekiem wymieszanym z sokiem jabłkowym i odstaw. Ugotuj kaszę o 5 minut krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu.Na maśle zeszklij cebulę, zasyp ją cukrem i lekko podsmaż. Następnie wrzuć kaszę i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C.

Jabłka umyj i osusz. Odkrój górę i wydrąż gniazda nasienne. Na oliwie z masłem usmaż cebulę, a po chwili dodaj wątróbkę. Całość podsmaż, dorzuć kaszę i dokładnie wymieszaj. Do środka każdego jabłka nałóż przygotowaną masę. Wstaw je do żaroodpornego naczynia. Piecz 15 min. Udekoruj pokrojoną w plasterki papryczką chilli.

Pęczak ze szczypiorkiem

Składniki: szklanka pęczaku, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka szczypiorku, starty parmezan, kefir.

Przygotowanie: Kaszę ugotuj według wytycznych na opakowaniu. Odstaw w ciepłe miejsce. Dwie łyżki masła rozpuść na patelni. Następnie polej roztopionym tłuszczem gotowaną kaszę. Całość posyp szczypiorkiem, dodaj starty parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj. To danie najlepiej smakuje podane wraz z kefirem.

Kuskus z warzywami i kurczakiem

Składniki: 20 dag kaszy kuskus, filet z kurczaka, papryka zielona, cukinia, kilka pomidorków koktajlowych, cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Filet z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę i cukinię oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Pomidorki przekrój na pół. Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojonego kurczaka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wlej odrobinę wody i usmaż na złoto.

Na drugiej patelni dobrze rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć pokrojoną paprykę, cukinię i połówki pomidorów. Całość dopraw do smaku. Usmaż na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i cała woda odparuje. Kuskus wsyp do miski, lekko posól i zlej wrzątkiem. Przykryj. Gdy będzie gotowy, dodaj warzywa i usmażonego kurczaka. Wymieszaj i podawaj.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: kasza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy