Kaszotto
Zdrowa, szybka i smaczna potrawa.

Składniki
- szklanka palonej kaszy gryczanej
- jajko
- 10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 3 łyżki grubo pokrojonej natki
- sól i pieprz
Kaszę połącz z lekko ubitym jajkiem i wsyp do rozgrzanego rondla. Praż chwilkę, aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.Wlej dwie szklanki wrzącej wody, dodaj pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.W tym czasie podsmaż orzechy na połowie masła, przez 5 minut, mieszając. Przesyp je do miski.W rondlu rozgrzej pozostałe masło z oliwą. Zeszklij posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodaj kaszę, orzechy włoskie i natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zobacz także: