Reklama

Kawowe brownie z malinami

Składniki na 12 porcji

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • łyżka espresso w proszku
  • 150 g mąki
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3–4 łyżki mrożonych malin
  • srebrne kuleczki

1. Maliny rozmrażamy na sitku, by odciekł nadmiar wody.

2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

3. Jaja wybijamy do miski i miksujemy z cukrem i curem waniliowym. Następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą, by powstała gładka masa. Na przemian dodajemy przesianą mąkę i 150 ml śmietanki, miksujemy. Na koniec łączymy z łyżką espresso, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy 20-25 minut w 170ºC. Brownie wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę i studzimy.

Reklama

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy 3 łyżki cukru pudru, mieszamy. Bitą śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone na gładki krem. Wykładamy go na wierzch ostudzonego ciasta, dekorujemy rozmrożonymi malinami i srebrnymi kulkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Brownie przekładamy na paterę, porcjujemy i podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy