Kawowe brownie z malinami
1. Maliny rozmrażamy na sitku, by odciekł nadmiar wody.
2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
3. Jaja wybijamy do miski i miksujemy z cukrem i curem waniliowym. Następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą, by powstała gładka masa. Na przemian dodajemy przesianą mąkę i 150 ml śmietanki, miksujemy. Na koniec łączymy z łyżką espresso, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy 20-25 minut w 170ºC. Brownie wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę i studzimy.
4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy 3 łyżki cukru pudru, mieszamy. Bitą śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone na gładki krem. Wykładamy go na wierzch ostudzonego ciasta, dekorujemy rozmrożonymi malinami i srebrnymi kulkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Brownie przekładamy na paterę, porcjujemy i podajemy.