Kawowy „Faryzeusz”
Subtelny smak.
Składniki
- 25 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietany kremówki
- 6 jajek
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki brązowego rumu
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kakao do oprószenia
2 min
4
1. Gorzką czekoladę zetrzeć na grube wiórki (najłatwiej zrobić to nożem szczelinowym do obierania warzyw). Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
2. Żółtka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać około 10 minut w kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdjąć ją z ognia. Połączyć z rozpuszczalną kawą i rumem. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy kawowej. Krem przełożyć do czterech pucharków. Na wierzchu każdej porcji deseru położyć rozetkę bitej śmietany. Deser posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.