Kebab Fistikli
Ze świeżą bazylią i pistacjami.
Składniki
- 750 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcina i wołowina pół na pół)
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- Łyżeczkę Peperoncino
- Pół łyżeczki kuminu
- Łyżeczkę suszonej mięty
- Łyżeczkę świeżego tymianku, drobno pokrojonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pęczek bazylii
- 5 łyżek posiekanych pistacji
- oliwa
Wszystkie składniki oprócz pistacji bazylii dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Listki bazylii drobno posiekaj. Dodaj bazylię do mięsa, wsyp pistacje i dokładnie wyrób ponownie. Uformuj kulki z mięsa i wstaw do lodówki na 30 minut.
Nadziewaj kulki na szpadki do szaszłyków i opiekaj na grillu, obracając.
Podawaj z chlebkiem pita i grillowanymi warzywami.