Reklama

Kebab z kurczakiem

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ długiego ogórka
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 chlebki pita
  • olej, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do 2 łyżek oleju dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Wymieszaj. Umyte mięso pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, oprósz solą oraz pieprzem i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso wraz z marynatą. Obsmaż na rumiano. Sałatę porwij na kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w talarki. Warzywa wrzuć do miski, wymieszaj. Do jogurtu dodaj pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Chlebki pita podgrzej w nagrzanym piekarniku lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Następnie rozetnij. Środek każdego posmaruj sosem jogurtowym i wypełnij warzywami oraz mięsem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy