Kebab z kurczakiem
Przygotowanie:
Do 2 łyżek oleju dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Wymieszaj. Umyte mięso pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, oprósz solą oraz pieprzem i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso wraz z marynatą. Obsmaż na rumiano. Sałatę porwij na kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w talarki. Warzywa wrzuć do miski, wymieszaj. Do jogurtu dodaj pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chlebki pita podgrzej w nagrzanym piekarniku lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Następnie rozetnij. Środek każdego posmaruj sosem jogurtowym i wypełnij warzywami oraz mięsem.
Zobacz także: