Kebab z kurczakiem
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- ½ długiego ogórka
- 250 g jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 chlebki pita
- olej, np. rzepakowy lub słonecznikowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do 2 łyżek oleju dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Wymieszaj. Umyte mięso pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, oprósz solą oraz pieprzem i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso wraz z marynatą. Obsmaż na rumiano. Sałatę porwij na kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w talarki. Warzywa wrzuć do miski, wymieszaj. Do jogurtu dodaj pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chlebki pita podgrzej w nagrzanym piekarniku lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Następnie rozetnij. Środek każdego posmaruj sosem jogurtowym i wypełnij warzywami oraz mięsem.
Zobacz także: