Kebaby z grillowaną sałatką
Domowe smaczne kebaby.
Składniki
- 700 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
Na sałatkę
- 1/2 ogórka
- 200 g pomidorków cherry
- czerwona cebula
50 min
4
Do wołowiny dodaj kolendrę, kminek, kurkumę, kardamon, sól, pieprz, pietruszkę, zgnieciony czosnek i jajko. Wymieszaj.
Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj z mięsa podłużne kebaby.
Nadziej ostrożnie kebaby na długie wykałaczki. Posmaruj je olejem.
Rozgrzej grill, tak, aby był umiarkowanie gorący. Połóż na nim kebaby i grilluj z każdej strony.
Wszystkie warzywa na sałatkę umyj. Ogórek pokrój w dużą kostkę, a cebulę w drobną. Pomidorki zachowaj w całości.
Do jogurtu dodaj kolendrę, oliwę, sól i sok z cytryny, tworząc sos.