Keks kawowo-czekoladowy
Keks kawowo-czekoladowy to idealny dodatek do niedzielnej herbaty.
Składniki na 16 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g), 150 g cukru pudru, 3 łyżki ciemnego kakao, 1 mały proszek do pieczenia (15 g), 150 g orzechów włoskich lub migdałów, 150 g margaryny do pieczenia, 150 ml mocnej zaparzonej kawy, 4 duże jajka.
Przygotowanie
Mąkę , proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Masę jajeczno-maślaną połączyć z sypkimi produktami oraz przestudzonym naparem kawowym, wymieszać.
Na końcu dodać grubo posiekane orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej (22x28cm). Piec ok. 45 minut w 180°C. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
04/2016 Życie na gorąco