Keks korzenny
Dzięki marchewce wypieki będą wilgotne i zyskają dodatkową zdrową słodycz.

Składniki
- 4 szklanki startej marchwi (ok. 6 marchewek)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 100 g orzechów włoskich
- 20 g rodzynek lub żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając, cienkim strumieniem wlewaj olej. W drugiej misce wymieszaj: przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.
2. Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj.Na końcu dołóż startą marchewkę, orzechy i sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Ciasto przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut (zrób test suchego patyczka). Wystudź. Przed podaniem polukruj lub posyp cukrem pudrem. kokosowymi.
Zobacz także: