Reklama

Keks korzenny

Dzięki marchewce wypieki będą wilgotne i zyskają dodatkową zdrową słodycz.

Składniki

  • 4 szklanki startej marchwi (ok. 6 marchewek)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek lub żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając, cienkim strumieniem wlewaj olej. W drugiej misce wymieszaj: przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. 

2. Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj.Na końcu dołóż startą marchewkę, orzechy i sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszaj łyżką. 

3. Ciasto przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 50-60 minut (zrób test suchego patyczka). Wystudź. Przed podaniem polukruj lub posyp cukrem pudrem. kokosowymi. 

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy