Reklama

Keks marmurkowy

Z polewą czekoladową.

Składniki

  • cytryna
  • 4 jajka
  • 7,5 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 7,5 dag marmolady malinowej
  • 12,5 dag ciemnej polewy czekoladowej
  • 1,5 dag oleju kokosowego
  • 5 dag śmietany kremówki
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem 5-8 minut. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Drugą - z kakao i marmoladą. 2Podłużną foremkę-keksówkę (11x25 cm) natłuścić, oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Polewę czekoladową stopić z olejem kokosowym i śmietaną. Wystudzone ciasto oblać polewą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy