Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem 5-8 minut. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Drugą - z kakao i marmoladą. 2Podłużną foremkę-keksówkę (11x25 cm) natłuścić, oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Polewę czekoladową stopić z olejem kokosowym i śmietaną. Wystudzone ciasto oblać polewą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła.
Zobacz także: