Reklama

Kibbeh: Kulki mięsne z kaszą bulgur

Kibbeh czyli kulki mięsne z kaszą bulgur. Tradycyjnie robi się je z farszem, u nas wersja uproszczona.

Składniki

  • 1 kilogram drobno zmielonej chudej wołowiny
  • 250 gram kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki orzechów pinii
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej roślinny do smażenia
  • świeża mięta
  • jogurt grecki

Przygotowanie:

Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć. Orzechy piniowe zrumienić na patelni. Cebule i miętę drobno posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, orzechami i kaszą. Całość zmiksować blenderem. Z powstałej masy zrobić małe kulki i smażyć na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podawać  z jogurtem.

Zobacz także:


Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy