Kibbeh: Kulki mięsne z kaszą bulgur
Kibbeh czyli kulki mięsne z kaszą bulgur. Tradycyjnie robi się je z farszem, u nas wersja uproszczona.

Składniki
- 1 kilogram drobno zmielonej chudej wołowiny
- 250 gram kaszy bulgur
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- szczypta cynamonu
- 1/3 szklanki orzechów pinii
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej roślinny do smażenia
- świeża mięta
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć. Orzechy piniowe zrumienić na patelni. Cebule i miętę drobno posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, orzechami i kaszą. Całość zmiksować blenderem. Z powstałej masy zrobić małe kulki i smażyć na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podawać z jogurtem.
Zobacz także: