Kisz z porami, serem cheddar i miętą
Idealne na majówkę.

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 5 jajek
- 2 pory
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- 150 g sera cheddar
- 1/3 szklanki listków świeżej mięty
- 4 łyżki mascarpone
1. Połącz pokrojone masło z mąką i solą. Dodaj 1 jajko, zagnieć. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
2. Umyj pory i zostaw jasnozielone oraz białe części. Pokrój je na półplasterki. Roztop masło na patelni, dodaj pory, posól i zeszklij. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i mascarpone, tymianek, sól i pieprz. Roztrzep.
3. Wylep foremki ciastem i podpiecz na złoto w temp. 190 st. C.
4. Na podpieczony spód wyłóż zeszklone pory, wylej masę jajeczną i starty ser. Zapiekaj 30 minut.
5. Nieco ostudzony kisz posyp posiekaną świeżą miętą.