Reklama

Kisz z porami, serem cheddar i miętą

Idealne na majówkę.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 150 g sera cheddar
  • 1/3 szklanki listków świeżej mięty
  • 4 łyżki mascarpone

1. Połącz pokrojone masło z mąką i solą. Dodaj 1 jajko, zagnieć. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

2. Umyj pory i zostaw jasnozielone oraz białe części. Pokrój je na półplasterki. Roztop masło na patelni, dodaj pory, posól i zeszklij. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i mascarpone, tymianek, sól i pieprz. Roztrzep.

3. Wylep foremki ciastem i podpiecz na złoto w temp. 190 st. C.

4. Na podpieczony spód wyłóż zeszklone pory, wylej masę jajeczną i starty ser. Zapiekaj 30 minut.

5. Nieco ostudzony kisz posyp posiekaną świeżą miętą.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy