Kiszą na zdrowie
Chcesz wzmocnić swój system odpornościowy? Nic prostszego - ukiś warzywa lub owoce.

Kiszonki są naturalnymi probiotykami, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego. On zaś wzmacnia florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. A kisić możesz niemal wszystko - od rzodkiewek, przez brokuły po cytryny i jabłka. Aby to zrobić, w słoju lub kamionce zalej warzywa solanką.
Wyjątkiem jest kapusta - jej się nie zalewa, lecz szatkuje, soli, dobrze ugniata i czeka, aż puści sok.
Poza solanką do kiszenia można dodać koper, czosnek albo cebulę. Przez pierwsze trzy dni kiszenie wymaga temperatury 15-20°C, a naczynie z kiszonką musi być uchylone, by uchodziły gazy. Potem je zamknij i przenieś w chłodne miejsce.
Wskazany umiar
Niestety, ze względu na wysoką zawartość sodu, kiszonek niech lepiej unikają cierpiący na choroby krążenia i nadciśnienie.
Zobacz także: