Kiszone klasyki

Składniki
- 1 kg małych ogórków
- koper
- 3-6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu (ok. 3 kawałków na słoik)
- kilkanaście ziaren gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- po 3 liście czarnej porzeczki, wiśni i winogron
na zalewę solankową
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie:
Słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj. Przygotuj solankę (jak w przepisie).
W każdym słoiku ułóż ciasno ogórki i przekrojone na pół ząbki czosnku (1-2 na słoik), kilka ziarenek pieprzu i ziela, 1-2 listki laurowe oraz koper, kawałek chrzanu i kilka ziaren gorczycy.
Całość zalej ciepłą zalewą. Słoiki zakręć. Czas kiszenia: ok. 2-3 tyg.
Zobacz także: