Reklama

Kiszone klasyki

Składniki

  • 1 kg małych ogórków
  • koper
  • 3-6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu (ok. 3 kawałków na słoik)
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • po 3 liście czarnej porzeczki, wiśni i winogron

Składniki na zalewę solankową

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:

Słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj. Przygotuj solankę (jak w przepisie).

W każdym słoiku ułóż ciasno ogórki i przekrojone na pół ząbki czosnku (1-2 na słoik), kilka ziarenek pieprzu i ziela, 1-2 listki laurowe oraz koper, kawałek chrzanu i kilka ziaren gorczycy.

Całość zalej ciepłą zalewą. Słoiki zakręć. Czas kiszenia: ok. 2-3 tyg.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy