Reklama

Klasyczna sałatka Cezar

Tę sałatkę można podawać w wersji z wędzonym lub pieczonym kurczakiem lub jajkiem na twardo, bazylią i oregano.

Składniki

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 5 dag parmezanu
  • 3 kromki bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier


1. Zrobić sos: utrzeć ocet,  sok z cytryny i musztardę, dolewając powoli oliwę (zostawić 1 łyżkę), doprawić solą, pieprzem i cukrem.

2. Bułkę pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i kawałki bułki. Smażyć na złoty kolor.

3. Sałatę umyć, osączyć lub odwirować w suszarce.  Liście rozdzielić, dwa pokroić w wąskie paski do dekoracji.

4. Boczek pokroić w paski, wysmażyć na suchej patelni z obu stron na chrupko.

5. Sałatę rozłożyć na talerzach, posypać grzankami boczkiem, krojoną sałatą. Parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw na cienkie plasterki, posypać sałatkę, polać sosem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy