Klasyczna sałatka Cezar
Tę sałatkę można podawać w wersji z wędzonym lub pieczonym kurczakiem lub jajkiem na twardo, bazylią i oregano.
1. Zrobić sos: utrzeć ocet, sok z cytryny i musztardę, dolewając powoli oliwę (zostawić 1 łyżkę), doprawić solą, pieprzem i cukrem.
2. Bułkę pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i kawałki bułki. Smażyć na złoty kolor.
3. Sałatę umyć, osączyć lub odwirować w suszarce. Liście rozdzielić, dwa pokroić w wąskie paski do dekoracji.
4. Boczek pokroić w paski, wysmażyć na suchej patelni z obu stron na chrupko.
5. Sałatę rozłożyć na talerzach, posypać grzankami boczkiem, krojoną sałatą. Parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw na cienkie plasterki, posypać sałatkę, polać sosem.