Klasyczna sałatka grecka
Sylwester? Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 ogórek wężowy
- 2 papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 15 sztuk czarnych oliwek
- 20 dag sera feta
- 1 garść rukoli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, suszone oregano
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa umyć. Sałaty osuszyć, grubo pokroić. Ułożyć na dnie dużej salaterki.
2. Pomidory pokroić w ósemki, ogórek w skórce w niezbyt cienkie półkrążki, papryki w kostkę, cebulę w piórka. Składniki doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, wymieszać.
3. Oliwki odsączyć, fetę pokruszyć albo pokroić w sporą kostkę. Rozłożyć na warzywach. Sałatkę z wierzchu oprószyć oregano, na koniec skropić oliwą.
Zobacz także: