Klasyczne knedle z truskawkami
Knedle to zdecydowanie słodki smak mojego dzieciństwa. Wakacje na działce z babcią nie mogły obyć się bez robienia knedli. Były z truskawkami, ze śliwkami, z malinami... A potem człowiek cieszył się ich smakiem i strzelającym ze środka sokiem owocowym - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokładnie utłucz i połącz z jajkami, mąką, szczyptą soli i cukrem. Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz na mały placek, a na jego środku połóż truskawkę. Zwiń całość, zalep i uformuj kulkę.
Tak przygotowane knedle wkładaj do gotującej się i osolonej lekko wody. Gotuj 5-6 min.
Następnie odcedź knedle i wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i bułką tartą. Knedle posyp cukrem, dokładnie obtocz w maślanej mieszance z patelni i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami
Zobacz także: