Reklama

Klasyczne ratatouille

Ratatouille (czyt. ratatuj) to nie gulasz, więc nie można wszystkich warzyw na raz wrzucić do rondla. Muszą one zachować swoją konsystencję, więc każde smaży się osobno.

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki warzywnego bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po 3 gałązki bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu
  • sól, pieprz

Klasyczne ratatouille - przygotowanie:

1. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem. Papryka powinna być lekko twardawa. Gotowe warzywa wyjąć i odłożyć.

2. Pokrojonego w kostkę bakłażana włożyć do rondla z łyżką rozgrzanej oliwy i smażyć, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Wyjąć, odłożyć do papryki. Do rondla wlać oliwę, zagrzać, usmażyć pokrojoną w plastry cukinię. Dodać pomidory i dusić 3 min.

3. Do cukinii  dołożyć resztę usmażonych warzyw. Wymieszać, dodać posiekane zioła, doprawić. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Przełożyć  do półmiska, w którym danie będzie serwowane.

Reklama

Zobacz także:

Zobacz także:

Księżna Kate i Książę Karol nie pojawią się na uroczystościach poświęconych księżnej Dianie! Dlaczego?

Niebywałe, co wyszło o życiu Wiśniewskiego! 

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy