Klasyczne ratatouille

Ratatouille (czyt. ratatuj) to nie gulasz, więc nie można wszystkich warzyw na raz wrzucić do rondla. Muszą one zachować swoją konsystencję, więc każde smaży się osobno.

ratatouille to aromatyczne i smaczne danie
ratatouille to aromatyczne i smaczne danie123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki warzywnego bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po 3 gałązki bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu
  • sól, pieprz

Klasyczne ratatouille - przygotowanie:

1. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem. Papryka powinna być lekko twardawa. Gotowe warzywa wyjąć i odłożyć.

2. Pokrojonego w kostkę bakłażana włożyć do rondla z łyżką rozgrzanej oliwy i smażyć, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Wyjąć, odłożyć do papryki. Do rondla wlać oliwę, zagrzać, usmażyć pokrojoną w plastry cukinię. Dodać pomidory i dusić 3 min.

3. Do cukinii  dołożyć resztę usmażonych warzyw. Wymieszać, dodać posiekane zioła, doprawić. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Przełożyć  do półmiska, w którym danie będzie serwowane.

Zobacz także:

Zobacz także:

Gulasz z kluskamiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas