Klasyczne ratatouille
Ratatouille (czyt. ratatuj) to nie gulasz, więc nie można wszystkich warzyw na raz wrzucić do rondla. Muszą one zachować swoją konsystencję, więc każde smaży się osobno.
1. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem. Papryka powinna być lekko twardawa. Gotowe warzywa wyjąć i odłożyć.
2. Pokrojonego w kostkę bakłażana włożyć do rondla z łyżką rozgrzanej oliwy i smażyć, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Wyjąć, odłożyć do papryki. Do rondla wlać oliwę, zagrzać, usmażyć pokrojoną w plastry cukinię. Dodać pomidory i dusić 3 min.
3. Do cukinii dołożyć resztę usmażonych warzyw. Wymieszać, dodać posiekane zioła, doprawić. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Przełożyć do półmiska, w którym danie będzie serwowane.
Zobacz także:
Zobacz także: