Klasyczne tiramisu
I jak tu nie kochać słodyczy, kiedy dosłownie rozpływają się w ustach. O ich wyjątkowym charakterze decyduje zastosowany krem.
Sposób przygotowania:
1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj.
2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach.
3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj.
5. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie oprósz kakao.
Zobacz także: