Klasyczny Pad Thai
Jedno z najsłynniejszych dań świata.
Składniki
- 10 obranych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry tofu
- 1 szalotka
- 1 miseczka 3-milimetrowego makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
- 1 jajko
- 1/2 opakowania kiełków fasoli mung
- 1/3 szklanki orzechów ziemnych
- sok z 1 limonki pęczek szczypiorku
- olej roślinny do smażenia
na sos
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
- 2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej
- 1 łyżka suszonych krewetek (wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i podgrzewamy - wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, szalotkę w piórkach i tofu pokrojone w kostkę, przez chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Dodajemy krewetki, a gdy się usmażą, odsuwamy je na bok. Rozbijamy jajko i rozlewamy po patelni. Delikatnie mieszamy, łączymy z resztą składników i odsuwamy. Dodajemy sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszamy, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodajemy kiełki i szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe kawałki. Danie podajemy posypane orzechami utłuczonymi w moździerzu i polane sokiem z limonki.
Daria Ładocha