Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i podgrzewamy - wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, szalotkę w piórkach i tofu pokrojone w kostkę, przez chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Dodajemy krewetki, a gdy się usmażą, odsuwamy je na bok. Rozbijamy jajko i rozlewamy po patelni. Delikatnie mieszamy, łączymy z resztą składników i odsuwamy. Dodajemy sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszamy, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodajemy kiełki i szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe kawałki. Danie podajemy posypane orzechami utłuczonymi w moździerzu i polane sokiem z limonki.
Daria Ładocha
Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora