Reklama

​Klasyczny Pad Thai

Jedno z najsłynniejszych dań świata.

Składniki

  • 10 obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry tofu
  • 1 szalotka
  • 1 miseczka 3-milimetrowego makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania kiełków fasoli mung
  • 1/3 szklanki orzechów ziemnych
  • sok z 1 limonki pęczek szczypiorku
  • olej roślinny do smażenia

Składniki na sos

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej jasnej
  • 1 łyżka suszonych krewetek (wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i podgrzewamy - wówczas cukier szybciej się rozpuści. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekany czosnek, szalotkę w piórkach i tofu pokrojone w kostkę, przez chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Dodajemy krewetki, a gdy się usmażą, odsuwamy je na bok. Rozbijamy jajko i rozlewamy po patelni. Delikatnie mieszamy, łączymy z resztą składników i odsuwamy. Dodajemy sos i odrobinę wody oraz makaron. Mieszamy, aż makaron zmięknie i wchłonie cały sos. Dodajemy kiełki i szczypiorek pokrojony na 2-centymetrowe kawałki. Danie podajemy posypane orzechami utłuczonymi w moździerzu i polane sokiem z limonki.

Reklama

Daria Ładocha

Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy