Reklama

Klasyczny piaskowiec z pudrem

Podawaj z bitą śmietaną.

Składniki

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia.  

2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy kolejno po jednym do masła, cały czas ucierając. Do masy porcjami wsypujemy wymieszane mąki i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mleko i rum, mieszamy, by składniki się połączyły. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy z ciastem, delikatnie mieszając.

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i nacinamy nożem pośrodku wzdłuż formy, dzięki czemu ciasto równomiernie się upiecze. Pieczemy około 50 minut w 180ºC.

Reklama

4. Ciasto 5-10 minut studzimy w blasze. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i dalej studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy