Reklama

Klasyk gatunku, czyli knedle i coś zupełnie innego, czyli pieczeń z indyka. Wszystko z morelami

Morele, zarówno świeże, jak i suszone, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz, w sezonie, świeże owoce są idealne do deserów, sałatek czy dżemów, ale nie tylko. Mają naturalną słodycz i lekką kwaskowatość, która świetnie balansuje smak wielu potraw. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka przepisów, które sama sprawdziłam.

Świeże morele są skarbnicą witaminy A, C oraz błonnika, co sprawia, że świetnie wspierają układ odpornościowy, wzrok i trawienie. Z kolei suszone morele, mimo że zawierają więcej cukru, są bogate w żelazo, potas i antyoksydanty. Dzięki temu wspierają zdrowie serca i pomagają w walce z anemią. Oba można jednak kulinarnie wykorzystać. 

Reklama

Zarówno świeże, jak i suszone morele to owoce, które wzbogacają naszą dietę nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Niezależnie od tego, czy dodajemy je do ciast, sałatek, mięsnych potraw czy jemy jako przekąskę. Ich słodycz i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że warto sięgać po nie przez cały rok - w wersji świeżej, bądź suszonej.

Na sam początek klasyk - knedle z morelami

Składniki:

  • 400 g twarogu 
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • ½ laski wanilii
  • sok z ½ cytryny
  • 200 g bułki tartej

Mus:

  • 15 moreli 
  • ½ laski wanilii
  • sok z 2 cytryn
  • cukier

Nadzienie:

  • 8 moreli 
  • 8 kostek cukru

Panierka:

  • 150 g orzechów włoskich 
  • 100 g masła
  • 70 g cukru

Opis przygotowania:

  1. Susz zalewam ciepłą wodą i odstawiam na trzy godziny (tyle jedzie ekspres z Krakowa do Warszawy), by owoce napęczniały. 
  2. Twaróg odciskam. 
  3. Do miski wybijam jaja, dorzucam ser, następnie miąższ z połowy laski wanilii, po czym mieszam na gładką masę. 
  4. Słodzę, dodaję masło, sok z cytryny i bułkę tartą.
  5. Ciasto wyrabiam ręką i odkładam do lodówki na pół godziny.
  6. Przygotowuję panierkę: masło topię, dosypuję cukier i mieszam, aż się rozpuści, pod koniec dodaję pokrojone orzechy i wszystko krótko podsmażam.
  7. Schłodzone ciasto dzielę na osiem równych części. 
  8. Z każdej robię kulkę i lekko rozpłaszczam. 
  9. Do moreli - w miejsce pestek - wkładam kostki cukru i szczelnie obtaczam ciastem, formując na powrót zgrabne kule. 
  10. Knedle gotuję na małym ogniu w osolonej wodzie. 
  11. Gdy wypłyną, ostrożnie wyjmuję i obtaczam w panierce. 
  12. Morelowe knedle najlepsze są ze świeżymi owocami. 

Zobacz także: Ile kosztuje upieczenie chleba w domu? Spore oszczędności to dopiero początek

Pieczeń z indyka z morelami

Suszone morele są dostępne cały rok. Zawsze mam je w kuchni, bo mogę serwować je jako przekąskę, ale też wykorzystywać w przypadku niezliczonej ilości dań i deserów. Morele doskonale komponują się z mięsem. Polecam przygotowanie pieczeni z indyka z takim dodatkiem.

Składniki:

  • pierś indyka 
  • garść moreli suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • tymianek do dekoracji

Sos majonezowy:

  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka majonezu

Opis przygotowania:

  1. W mięsie zrobić nacięcie - w ten sposób, by powstała kieszeń. 
  2. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. 
  3. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. 
  4. Zasznurować podobnie jak szynkę. 
  5. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. 
  6. Oprószyć solą i pieprzem.
  7. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  8. Dodać musztardę. 
  9. Wymieszać i posmarować mięso. 
  10. Posypać majerankiem. 
  11. Przełożyć do rękawa do pieczenia. 
  12. Do środka dać masło. 
  13. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  14. Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.
  15. Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. 
  16. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. 
  17. Dodać majonez. 
  18. Przełożyć na półmisek. 
  19. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka. Udekorować świeżym tymiankiem.

Zobacz również: To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie

Szybkie ciasteczka z dodatkiem suszonych moreli

Składniki:

  • 120 g masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • garść migdałów
  • garść moreli suszonych

Opis przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. 
  2. Wmiksować jajko. 
  3. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować.
  4. Dorzucić obrane ze skórki i drobno pokrojone migdały oraz pokrojone morele. Wymieszać.
  5. Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. 
  6. Lekko spłaszczyć, dociskając palcami.
  7. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. 
  8. Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

Na sam koniec smaczny sernik z morelami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • ½ kg sera białego 
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • kilka moreli 

Piana:

  • 3 białka 
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru

Zdobienie:

  • cukier puder

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. 
  3. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). 
  4. Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 
  5. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. 
  6. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  7. Upiec na złoty kolor.
  8. Miękkie masło utrzeć. 
  9. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. 
  10. Zmiksować. 
  11. Dodać żółtka - po jednym. 
  12. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). 
  13. Wsypać budyń. 
  14. Ponownie zmiksować.
  15. Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. 
  16. Ułożyć połówki moreli(wcześniej pozbawić je pestek).
  17. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. 
  18. Utrwalić cukrem. 
  19. Ułożyć na masie z brzoskwiniami.
  20. Wyrównać. 
  21. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
  22. Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.
  23. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Polecamy również: Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Kluczowe są trzy składniki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: morele | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy