Reklama

Proste desery z owocami na zwieńczenie lata. Smacznie i świeżo

Koniec lata to idealny czas, aby cieszyć się prostymi deserami z owocami, na które jest sezon. Borówki amerykańskie, maliny, śliwki, gruszki – z tymi, ale nie tylko, można przygotować smakowite przekąski. Podpowiem, co warto zrobić.

Ostatnie ciepłe dni i bogactwo owoców zachęcają do przygotowania deserów. Niezależnie od tego, czy będą zrobione w sposób wykwintny, czy też bardzo prosty, zwieńczą letni posiłek w słodkim stylu. Nie zawsze musimy korzystać z piekarnika, by przygotować pyszny deser. Czasem wystarczy śmietana kremówka, serek mascarpone i sezonowe owoce.

Deser na bazie śmietanki, mascarpone i sezonowych owoców

Składniki:

Reklama
  • 1 szklanka kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • garść borówek amerykańskich
  • garść malin
  • garść czerwonych porzeczek
  • łyżeczka żelatyny
  • pół szklanki wody
  • DEKORACJA: listki mięty

Opis przygotowania:

  1. Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno. 
  2. Mascarpone posłodzić ksylitolem. 
  3. Zmiksować i połączyć z bitą śmietaną. 
  4. Do powstałego kremu dodać trochę owoców i wymieszać.
  5. Do pucharków nałożyć krem. Wstawić do lodówki, by deser stężał.
  6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. 
  7. Odstawić do przestudzenia.
  8. Deser wyjąć z lodówki. 
  9. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce i pokryć je glazurą z tężejącej żelatyny. 
  10. Udekorować listkami mięty. 
  11. Deser przechowywać w lodówce.

Zobacz też: Przepisy Ewy Wachowicz na dania z gruszkami - ciasto, risotto, sałatka

Owoce pod kruszonką 

Prostym i bardzo smacznym deserem na koniec lata są owoce pod kruszonką. Do przygotowania tej przekąski możemy wykorzystać dowolne owoce; jabłka, gruszki czy śliwki. Poniżej receptura na śliwki pod kruszonką.

Składniki:

  • 1½ kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 kieliszek wina owocowego, najlepiej śliwkowego

KRUSZONKA:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

  1. Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha). 
  2. Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią teżnregulować gęstość kruszonki. 
  3. Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła.
  4. Posiekać. 
  5. Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić. 
  6. Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
  7. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. 
  8. Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir. 
  9. Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina). 
  10. Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
  11. Przełożyć do foremki o wymiarach 32 x 22cm.
  12. Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła). 
  14. Można też pominąć "etap patelni" i śliwki z przyprawami nałożyć wprost do formy. Nie podlewamy wtedy winem, bo owoce i tak puszczą sok, więc w deserze byłoby za dużo wilgoci.

Polecamy: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie

Tarta z malinami

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • mięta

Nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • maliny

Opis przygotowania:

  1. Przygotować kruche ciasto - składniki powinny być schłodzone. 
  2. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. 
  3. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli.
  4. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  5. Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. 
  6. Wykleć formę do tarty (średnica 26cm). 
  7. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie "wstanie". 
  8. Wstawić do pieca nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 15 minut.
  9. Po kwadransie wyjąć papier z obciążeniem i piec prze kolejne 15 minut - na złoty kolor.
  10. Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone.
  11. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. 
  12. Przełożyć na wystudzoną tartę. 
  13. Na wierzchu ułożyć maliny. 
  14. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.

Babeczki z masą budyniową i owocami

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Na krem:

  • budyń na mleku z wanilią
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka

Dekoracja:

  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • żelatyna lub glazura do owoców

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ikwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. 
  2. Kulkę ciasta włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką).
  4. Metalowe foremki na babeczki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. 
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na10 minut.
  6. Z jeszcze ciepłych foremek wyjąć babeczki i ostudzić.
  7. Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. 
  8. Wlać do gotującego się mleka. 
  9. Gdy zgęstnieje, wystudzić.
  10. Przełożyć do szprycy cukierniczej. 
  11. Napełnić babeczki. 
  12. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy). 
  13. Na krem budyniowy nałożyć owoce. Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć, pokryć nią owoce.

Beza, krem i owoce - połączenie idealne!

Składniki:

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • koszyczek malin
  • kilka listków melisy cytrynowej

Masa kokosowa:

  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 budyń śmietankowy słodzony
  • 250 g mascarpone
  • 1 żółtko

Opis przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli. 
  2. Gdy staną się sztywne, powoli, po jednej łyżce, dodać cukier i ubijać dalej. 
  3. Białka jeszcze bardziej zgęstnieją, cukier całkowicie się rozpuści a piana zrobi się szklista.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet ryżowy. 
  5. Dzięki mące beza zyska wytrzymałą strukturę i nie zapadnie się pod ciężarem masy. 
  6. Z kolei ocet zapobiegnie rozdzielaniu się wody od białek.
  7. Smakiem czy zapachem nie należy się przejmować, bowiem ocet podczas pieczenia całkowicie wyparuje.
  8. Dwie blachy piekarnikowe wyłożyć papierem. 
  9. Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego i na każdej blasze zrobić sześć małych krążków. 
  10. Jeśli zostanie trochę masy można wycisnąć tzw. całuski (czyli małe rozetki).
  11. Wstawić na 25 minut do pieca, nagrzanego do 120 st. C. 
  12. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i suszyć bezy w piecu nawet przez 2 godziny. 
  13. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim blachy na całą noc.
  14. Mleczko kokosowe przelać do garnka i postawić na kuchence.
  15. Do ¼ szklanki zimnej wody wsypać budyń. Wymieszać. 
  16. Gdy nie ma już żadnych grudek, dorzucić jeszcze żółtko (masa zyska ładniejszy kolor) i roztrzepać mieszadełkiem.
  17. Na gotujące się mleczko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać. 
  18. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. 
  19. Zostawić do wystudzenia - garnek można wstawić do miski z wodąi lodem.
  20. Mascarpone utrzeć. 
  21. Do sera stopniowo dodać zimny budyń - po łyżce. 
  22. Masę zanieść do lodówki, by stężała.
  23. Na połowę bezowych krążków nałożyć zimny krem. 
  24. Rozłożyć maliny. 
  25. Pomiędzy maliny wcisnąć listki melisy cytrynowej, po czym przykryć pozostałymi bezami.

W zależności od tego, ile macie czasu i chęci na wykonanie deseru, możecie wybrać przepis, jaki najbardziej wam odpowiada. Opcji, jak sami widzicie, nie brakuje. Jedno jest pewnie: na cokolwiek się nie zdecydujecie, będzie słodko i smacznie.

Polecamy również: Najlepszy sernik bez pieczenia. Ewa Wachowicz poleca przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | desery
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy