Proste desery z owocami na zwieńczenie lata. Smacznie i świeżo
Koniec lata to idealny czas, aby cieszyć się prostymi deserami z owocami, na które jest sezon. Borówki amerykańskie, maliny, śliwki, gruszki – z tymi, ale nie tylko, można przygotować smakowite przekąski. Podpowiem, co warto zrobić.
Ostatnie ciepłe dni i bogactwo owoców zachęcają do przygotowania deserów. Niezależnie od tego, czy będą zrobione w sposób wykwintny, czy też bardzo prosty, zwieńczą letni posiłek w słodkim stylu. Nie zawsze musimy korzystać z piekarnika, by przygotować pyszny deser. Czasem wystarczy śmietana kremówka, serek mascarpone i sezonowe owoce.
Składniki:
- 1 szklanka kremówki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- garść borówek amerykańskich
- garść malin
- garść czerwonych porzeczek
- łyżeczka żelatyny
- pół szklanki wody
- DEKORACJA: listki mięty
Opis przygotowania:
- Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno.
- Mascarpone posłodzić ksylitolem.
- Zmiksować i połączyć z bitą śmietaną.
- Do powstałego kremu dodać trochę owoców i wymieszać.
- Do pucharków nałożyć krem. Wstawić do lodówki, by deser stężał.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
- Odstawić do przestudzenia.
- Deser wyjąć z lodówki.
- Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce i pokryć je glazurą z tężejącej żelatyny.
- Udekorować listkami mięty.
- Deser przechowywać w lodówce.
Zobacz też: Przepisy Ewy Wachowicz na dania z gruszkami - ciasto, risotto, sałatka
Prostym i bardzo smacznym deserem na koniec lata są owoce pod kruszonką. Do przygotowania tej przekąski możemy wykorzystać dowolne owoce; jabłka, gruszki czy śliwki. Poniżej receptura na śliwki pod kruszonką.
Składniki:
- 1½ kg śliwek węgierek
- 1 łyżka masła
- 3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 kieliszek wina owocowego, najlepiej śliwkowego
KRUSZONKA:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
- Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha).
- Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią teżnregulować gęstość kruszonki.
- Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła.
- Posiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić.
- Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
- Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir.
- Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina).
- Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
- Przełożyć do foremki o wymiarach 32 x 22cm.
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła).
- Można też pominąć "etap patelni" i śliwki z przyprawami nałożyć wprost do formy. Nie podlewamy wtedy winem, bo owoce i tak puszczą sok, więc w deserze byłoby za dużo wilgoci.
Polecamy: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie
Składniki:
- 220 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
Do dekoracji:
- cukier puder
- mięta
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- maliny
Opis przygotowania:
- Przygotować kruche ciasto - składniki powinny być schłodzone.
- Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli.
- Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.
- Wykleć formę do tarty (średnica 26cm).
- Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie "wstanie".
- Wstawić do pieca nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 15 minut.
- Po kwadransie wyjąć papier z obciążeniem i piec prze kolejne 15 minut - na złoty kolor.
- Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone.
- Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową.
- Przełożyć na wystudzoną tartę.
- Na wierzchu ułożyć maliny.
- Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Na krem:
- budyń na mleku z wanilią
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
Dekoracja:
- borówki amerykańskie
- truskawki
- żelatyna lub glazura do owoców
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ikwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść.
- Kulkę ciasta włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką).
- Metalowe foremki na babeczki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na10 minut.
- Z jeszcze ciepłych foremek wyjąć babeczki i ostudzić.
- Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać.
- Wlać do gotującego się mleka.
- Gdy zgęstnieje, wystudzić.
- Przełożyć do szprycy cukierniczej.
- Napełnić babeczki.
- Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
- Na krem budyniowy nałożyć owoce. Żelatynę lub glazurę do owoców rozpuścić w gorącej wodzie i jak zacznie tężeć, pokryć nią owoce.
Składniki:
- 4 białka
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta soli
Dekoracja:
- koszyczek malin
- kilka listków melisy cytrynowej
Masa kokosowa:
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 budyń śmietankowy słodzony
- 250 g mascarpone
- 1 żółtko
Opis przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Gdy staną się sztywne, powoli, po jednej łyżce, dodać cukier i ubijać dalej.
- Białka jeszcze bardziej zgęstnieją, cukier całkowicie się rozpuści a piana zrobi się szklista.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet ryżowy.
- Dzięki mące beza zyska wytrzymałą strukturę i nie zapadnie się pod ciężarem masy.
- Z kolei ocet zapobiegnie rozdzielaniu się wody od białek.
- Smakiem czy zapachem nie należy się przejmować, bowiem ocet podczas pieczenia całkowicie wyparuje.
- Dwie blachy piekarnikowe wyłożyć papierem.
- Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego i na każdej blasze zrobić sześć małych krążków.
- Jeśli zostanie trochę masy można wycisnąć tzw. całuski (czyli małe rozetki).
- Wstawić na 25 minut do pieca, nagrzanego do 120 st. C.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i suszyć bezy w piecu nawet przez 2 godziny.
- Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim blachy na całą noc.
- Mleczko kokosowe przelać do garnka i postawić na kuchence.
- Do ¼ szklanki zimnej wody wsypać budyń. Wymieszać.
- Gdy nie ma już żadnych grudek, dorzucić jeszcze żółtko (masa zyska ładniejszy kolor) i roztrzepać mieszadełkiem.
- Na gotujące się mleczko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać.
- Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia.
- Zostawić do wystudzenia - garnek można wstawić do miski z wodąi lodem.
- Mascarpone utrzeć.
- Do sera stopniowo dodać zimny budyń - po łyżce.
- Masę zanieść do lodówki, by stężała.
- Na połowę bezowych krążków nałożyć zimny krem.
- Rozłożyć maliny.
- Pomiędzy maliny wcisnąć listki melisy cytrynowej, po czym przykryć pozostałymi bezami.
W zależności od tego, ile macie czasu i chęci na wykonanie deseru, możecie wybrać przepis, jaki najbardziej wam odpowiada. Opcji, jak sami widzicie, nie brakuje. Jedno jest pewnie: na cokolwiek się nie zdecydujecie, będzie słodko i smacznie.
Polecamy również: Najlepszy sernik bez pieczenia. Ewa Wachowicz poleca przepis