Klopsiki
Świetny pomysł na weekednowy obiad.

Składniki
- 20 dag mięsa wołowego
- po 10 dag mięsa wieprzowego i cielęcego
- cebula
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- bułka
- jajko
- pieprz
- sól
- olej
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Bułkę zalej śmietaną. Kiedy dobrze nasiąknie, rozetrzyj ją na gładką masę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła i 2 łyżkach oleju. Połącz z masą.
Dodaj całe mięso, jajko, sól i pieprz. Wyrób gładką masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem 2 łyżek masła.
Możesz podać je w sosie pomidorowym.
Zobacz także: