Klopsiki Teriyaki
Idealny przepis na przekąskę na ciepło.

Składniki
na klopsiki
- 450 g indyka
- pół szklanki bułki tartej
- duże jajko
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
na sos teriyaki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu hoisin
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- średni ząbek czosnku
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
- prażony sezam i dymka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Łączymy składniki klopsików w dużej misce: indyk, 1/2 szklanki bułki tartej, 50 g dymki, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, posiekane ząbki czosnku i 2 łyżeczki oleju sezamowego i mieszamy. Lepimy kulki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez 14 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy składniki i zagotowujemy. Często mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Upieczone klopsiki dodajemy do sosu i posypujemy dymką. Smacznego!