Reklama

Klopsiki w ostrym sosie

Jeśli te klopsiki mają jeść dzieci, zamiast chili dodaj słodką paprykę, a składniki sosu zmiksuj na gładko przed dołożeniem mięsa.



Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 125 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki gotowych grzanek do zupy
  • po 4 łyżki oliwy i mleka skondensowanego niesłodzonego
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • sól, pieprz świeżo mielony, cukier, chili

1. Z umytych papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
2. Zioła umyć, oberwać listki, posiekać. Cebule obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 1/4 cebuli i czosnku wymieszać z mięsem, przyprawami, połową ziół, musztardą, mlekiem i grzankami. Formować nieduże kulki, smażyć na patelni na 1-2 łyżkach oliwy ok. 8 min. Resztę cebuli podsmażyć na resztce oliwy na innej patelni, dodać pomidory, paprykę, bulion, przyprawy i cukier. Poddusić, dodać klopsy, dusić ok. 40 min pod przykryciem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy