Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Jeżeli masz go zbyt mało, możesz dodać namoczoną w mleku kajzerkę.
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynką, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 klopsów. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kotleciki partiami z dwóch stron.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę, czosnek posiekać. Przesmażyć razem na 1 łyżce oleju, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, wlać sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.
Usmażone klopsiki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200°C przez 15 minut.
Zobacz także: