Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Jeżeli masz go zbyt mało, możesz dodać namoczoną w mleku kajzerkę.
Składniki
- 75 dag mielonej wołowiny
- 5 dag szynki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 duże cebule
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sherry lub koniaku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynką, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 klopsów. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kotleciki partiami z dwóch stron.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę, czosnek posiekać. Przesmażyć razem na 1 łyżce oleju, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, wlać sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.
Usmażone klopsiki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200°C przez 15 minut.
Zobacz także: