Reklama

Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

Mięso to źródło białka, a warzywa są kopalnią składników odżywczych. Zadbaj o to, by jeść różnokolorowe warzywa, najlepiej 5 porcji dziennie.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • garść szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała żółta i zielona cukinia
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała sucha bułka
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

1. Namocz suchą bułkę w wodzie. Potem odciśnij wodę, a bułkę przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, musztardę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz solą i pieprzem. Starannie wyrób masę.

2. Uformuj nieduże klopsiki. Ułóż je na blasze skropionej oliwą. Lekko spłaszcz z góry, naciskając na pulpety dłonią.

3. Szalotki przekrój na pół lub, jeśli są duże, pokrój w ćwiartki.

4. Umyj paprykę i oczyść ją z nasion. Pokrój w długie i grube paski.

Reklama

5. Z umytych i osuszonych cukinii odkrój zdrewniałe końce. Pokrój warzywo w grube plastry lub na mniejsze kawałki.

6. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niedużą kostkę.

7. Ułóż warzywa na blasze obok klopsików. Połóż na nich umyte i osuszone gałązki rozmarynu. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C. 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem usuń rozmaryn. Do tego dania doskonale pasują gęste sosy na bazie jogurtu, np. z czosnkiem, dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku. Smacznego!

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy