Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami
Mięso to źródło białka, a warzywa są kopalnią składników odżywczych. Zadbaj o to, by jeść różnokolorowe warzywa, najlepiej 5 porcji dziennie.
1. Namocz suchą bułkę w wodzie. Potem odciśnij wodę, a bułkę przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, musztardę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz solą i pieprzem. Starannie wyrób masę.
2. Uformuj nieduże klopsiki. Ułóż je na blasze skropionej oliwą. Lekko spłaszcz z góry, naciskając na pulpety dłonią.
3. Szalotki przekrój na pół lub, jeśli są duże, pokrój w ćwiartki.
4. Umyj paprykę i oczyść ją z nasion. Pokrój w długie i grube paski.
5. Z umytych i osuszonych cukinii odkrój zdrewniałe końce. Pokrój warzywo w grube plastry lub na mniejsze kawałki.
6. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niedużą kostkę.
7. Ułóż warzywa na blasze obok klopsików. Połóż na nich umyte i osuszone gałązki rozmarynu. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C. 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem usuń rozmaryn. Do tego dania doskonale pasują gęste sosy na bazie jogurtu, np. z czosnkiem, dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku. Smacznego!