Klopsiki z kaszy orkiszowej
Gotowe pulpety można okrasić skwarkami z podsmażonego boczku, a zamiast sera żółtego dodać wędzony.
Składniki
Klopsy
- 1/2 brokuła
- 20 dag ugotowanej kaszy orkiszowej
- 3 jaja
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
Sos
- 500 ml bulionu
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- oliwa
1. Cebulę i marchew umyć, obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy. 2. Warzywa zalać bulionem, ugotować, zmiksować, doprawić, sos zabielić. 3. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać z kaszą, utartym serem, jajkami, bułką, doprawić. Z masy formować kule, smażyć na oliwie.