Klopsiki z warzywami
Danie bezmięsne.
Składniki
- szklanka mąki z ciecierzycy
- szklanka kukurydzy konserwowej (w sezonie z kolby)
- czerwona papryka
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą.
Do miski wlej pół szklanki letniej wody i wrzuć wszystkie warzywa, wlej sos sojowy i olej. Całość wymieszaj, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na 15 minut.
Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C, aż ładnie się zrumienią.
Zobacz także: