Reklama

Klopsy po królewsku

Zwykłe danie może nabrać innego wymiaru. Jak to zrobić?

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 2 jaja
  • 200 g sera żółtego
  • 6 łyżek mąki
  • szklanka śmietanki
  • pół szklanki wina
  • białego wytrawnego
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Z mięsa zdejmujemy błonę, płuczemy, osuszamy i mielimy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do mięsa dodajemy jaja, tarty ser, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. 

Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości wiśni, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Śmietanę mieszamy z winem i zalewamy frykadelki. Podpiekamy kilkanaście minut w 180ºC, by śmietana się ścięła. 

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: klopsy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy