Klopsy po królewsku

Zwykłe danie może nabrać innego wymiaru. Jak to zrobić?

Klopsy możesz podać na patelni. Ładnie prezentują się na industrialnych deskach
Klopsy możesz podać na patelni. Ładnie prezentują się na industrialnych deskach 123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 2 jaja
  • 200 g sera żółtego
  • 6 łyżek mąki
  • szklanka śmietanki
  • pół szklanki wina
  • białego wytrawnego
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Z mięsa zdejmujemy błonę, płuczemy, osuszamy i mielimy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do mięsa dodajemy jaja, tarty ser, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy.

Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości wiśni, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Śmietanę mieszamy z winem i zalewamy frykadelki. Podpiekamy kilkanaście minut w 180ºC, by śmietana się ścięła.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas