Kluski pieczone w kokosowym karmelu
Co powiesz na gorący deser prosto z piekarnika? Polecamy przepis na pieczone kluski w smakowitym, kokosowym karmelu.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na delikatnym ogniu aż cukier się rozpuści. Nie mieszamy! Gdy będzie miał złoty kolor, wlewamy gorące mleko kokosowe i masło. Mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i wanilię. Ugniatamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 kulek, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy połową wcześniej przygotowanego karmelu. Posypujemy borówkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kleksem śmietany i polewamy pozostałym karmelem. Smacznego!