Kluski saskie
Kluski saskie - jak sama nazwa wskazuje - do Polski przywędrowały za sprawą wpływów kuchni niemieckiej. W istocie jest to zmodyfikowana przez polskie panie domu wersja bawarskich Semmelklöße.
Czas przygotowania: 20-25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni.
Szynkę i bułkę pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Odstawić do ostudzenia.
Wstawić wodę do gotowania klusek, osolić i doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z łyżką masła i wodą i na pulchną masę. Dodać kilka łyżek mąki, tak by masa była dość gęsta.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą z żółtek i mąki. Dodać ostudzoną szynkę i bułkę. Całość wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale wciąż dość luźna - taka, by dało się formować kluski w kształcie małych pączków. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Wrzucić kluski na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z podsmażonym boczkiem lub stopionym masłem. Doskonale smakują również podsmażone.
Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.