Kluski śląskie

Są niedrogie i można je szybko przygotować. Pasują do nich mięsny sos i ziołowe masełko. A smak? Gwarantowany!

Kluski śląskie
Kluski śląskie123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 duże cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć przy użyciu praski lub zmiel w maszynce. Wyłóż je na półmisek i uklep. Wyjmij 1/4 część ziemniaków i odłóż na bok. W wolne miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby je zakryła.

2. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki i sól. Zagnieć ciasto. Odrywaj z niego kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj kulki, robiąc wgłębienie w środku.

3. Wrzuć kluski do osolonego wrzątku. Gotuj na małym ogniu 6-8 minut. Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas