Kluski śląskie
Prosty przepis na tradycyjne, ponadczasowe i pyszne kluski śląskie.
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i od razu ugniatamy tłuczkiem oraz odparowujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
2. Uklepujemy ziemniaki i dzielimy je na cztery części. Następnie zabieramy jedną część, a w jej miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było kartofli. Dodajemy wcześniej zabrane ziemniaki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki.
3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Odkładamy kluski na desce do krojenia.
4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Zmniejszamy ogień i wkładamy partię klusek. Gotujemy 10-12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym lub mięsnym.
Zobacz także: