Kluski śląskie
Tradycyjne polskie kluski z dziurką w środku. Na Śląsku podaje się z roladkami w sosie i buraczkami lub modrą kapustą. Można serwować je także z podsmażonym masłem lub cebulką.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa.
Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę kartoflaną, posolić i zagnieść ciasto.
Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, wyłożyć ciasto i formować z niego okrągłe kluski wielkości małego orzecha włoskiego.
Spłaszczać je lekko i w każdej robić wgłębienie palcem.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać uformowane kluski.
Zamieszać, przykryć i poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Ponownie zamieszać i gotować jeszcze 3 minuty.
Kluski wyjmować łyżką cedzakową na sitko i odsączyć.
Zobacz także: