Jeśli zrobimy większe wgłębienia w kluskach, sos będzie miał się gdzie zatrzymać.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i po ostudzeniu mielimy lub przeciskamy przez praskę. Sypiemy stolnicę mąką i wykładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto.
W międzyczasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy w wałki o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-centymetrowe paski.
Formujemy z nich kulki, następnie lekko spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie na środku.
Kluski wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"
Zobacz także: