Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

Smak tradycji.

Doskonałe jako samodzielne danie lub dodatek do potraw, fot. © „Gotuj z rodzinką.pl” wydawnictwo Dream Books
Doskonałe jako samodzielne danie lub dodatek do potraw, fot. © „Gotuj z rodzinką.pl” wydawnictwo Dream BooksStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2
  • szklanki mąki pszennej
  • ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania
40 min
5

Boska rada

Jeśli zrobimy większe wgłębienia w kluskach, sos będzie miał się gdzie zatrzymać.

Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami - przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i po ostudzeniu mielimy lub przeciskamy przez praskę. Sypiemy stolnicę mąką i wykładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto.

W międzyczasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy w wałki o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-centymetrowe paski.

Formujemy z nich kulki, następnie lekko spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie na środku.

Kluski wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

 Okładka książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"
Okładka książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"Styl.pl/materiały prasowe

Zobacz także:

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas