Kluski śląskie z gulaszem

Tradycyjne danie, któremu nikt nie zdoła się oprzeć.

Aksamitny, gulaszowy sos sprawi, że kluski będą rozpływać się w ustach
Aksamitny, gulaszowy sos sprawi, że kluski będą rozpływać się w ustach123RF/PICSEL

Składniki

na gulasz

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • po 2 marchewki i cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy
  • olej

na kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • obranych i ugotowanych
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
1 godz. 25 min
4

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć, dodać do cebuli. 

2 Mięso i cebulę zalać 1/2 l wrzątku, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dusić razem ok. 20 min. 

3. Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem

Nasza rada: Żeby dodać idealną ilość mąki do ciasta na kluski, podziel utłuczone ziemniaki na 4 części, jedną wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę.

Zobacz także:

Gulasz z kluskamiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas