Reklama

Kluski z miodem

To idealne danie dla całej rodziny. Doświadczenia wymaga ubijanie na parze, do tej czynności lepiej nie angażować dzieci.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • szklanka płynnego miodu wielokwiatowego
  • laska wanilii
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania na kolejnej stronie 

Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Z laski wanilii wydrążamy miąższ. Miód przelewamy do garnka, dodajemy jaja i ubijamy na parze około 10 minut. Następnie łączymy z mąką, miąższem wanilii i szczyptą soli. 

Z powstałej masy formujemy łyżką podłużne kluski i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy. Śmietankę ubijamy, pod koniec miksujemy z cukrem pudrem. Podajemy z nią kluski. 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy