Knedelki ze szpinakiem i ziołami
Knedle będą smaczniejsze, jeśli polejesz je podsmażoną na maśle bułką tartą. Możesz je też posypać utartym żółtym serem.

Składniki
- 25 dag wczorajszych kajzerek
- 8 dag mąki
- 10 dag mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżce siekanych ziół - natki pietruszki, szczypiorku, koperku
- 3 jajka
- 15 dag tartego sera np. mozzarelli
- sól, pieprz
- masło
4-6
1. Szpinak rozmrozić, odsączyć. Bułki pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanej 1 łyżce masła, dodać szpinak, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, wystudzić.
2. Bułki obsypać mąką, wymieszać z podsmażonym szpinakiem, ziołami, serem i jajkami, doprawić. Mokrymi dłońmi formować nieduże kulki. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać więcej mąki. 3Gotowe knedle gotować w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia, ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać roztopionym masłem, posypać ziołami.