Knedle

Są pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Knedle
Knedle123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 30 dag mąki
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 50 dag twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • sól
  • 20 dag żurawiny

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmiel i zagnieć z jajkiem, szczyptą soli i mąką. 

Twaróg wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Żurawinę rozgotuj i dodaj do sera. 

Z ciasta ziemniaczanego uformuj wałek. Odrywaj po kawałku ciasta, spłaszcz go, a na środek nałóż ser z owocami.

Zlep, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku.

Zobacz także:

Basia Kurdej-Szatan o walce z hejtemStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?