Reklama

Knedle z morelami

Śliwki możesz zastąpić morelami, wówczas knedle będą delikatniejsze w smaku.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 18 sztuk

Składniki

  • 130 g masła
  • 110 g cukru
  • 500 g pszennej mąki
  • 4 jaja
  • 18 małych, bardzo dojrzałych moreli
  • 18 połówek orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Do 250 ml wrzącej wody dodajemy 80 g masła, 10 g cukru, sól, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo łączymy z ciepłą wodą. Kiedy wsiąknie w mąkę, powstałe ciasto krótko wyrabiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy jaja i mieszamy, żeby składniki się połączyły.

Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zamiast nich do wgłębienia wkładamy połówkę orzecha i ściskamy połówki moreli tak, aby powstał cały owoc.

Z ostudzonego ciasta formujemy wałek i wycinamy 18 plastrów. Zawijamy w nie dokładnie morele, aby cały owoc pokryty był ciastem. Kuleczki gotujemy w lekko osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.

Reklama

100 g cukru łączymy z cynamonem i w powstałej mieszance obtaczamy kuleczki. Przed podaniem dodatkowo oprószamy cukrem pudrem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy