Knedle z morelami
Śliwki możesz zastąpić morelami, wówczas knedle będą delikatniejsze w smaku.
Składniki
- 130 g masła
- 110 g cukru
- 500 g pszennej mąki
- 4 jaja
- 18 małych, bardzo dojrzałych moreli
- 18 połówek orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Do 250 ml wrzącej wody dodajemy 80 g masła, 10 g cukru, sól, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo łączymy z ciepłą wodą. Kiedy wsiąknie w mąkę, powstałe ciasto krótko wyrabiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy jaja i mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zamiast nich do wgłębienia wkładamy połówkę orzecha i ściskamy połówki moreli tak, aby powstał cały owoc.
Z ostudzonego ciasta formujemy wałek i wycinamy 18 plastrów. Zawijamy w nie dokładnie morele, aby cały owoc pokryty był ciastem. Kuleczki gotujemy w lekko osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy i studzimy.
100 g cukru łączymy z cynamonem i w powstałej mieszance obtaczamy kuleczki. Przed podaniem dodatkowo oprószamy cukrem pudrem.