Knedle z truskawkami
Przepis, który przypomni chwile z dzieciństwa.
1 Ziemniaki obrać, ugotować, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, odstawić do ostygnięcia (najlepiej robić to dzień wcześniej, bo muszą odparować). Do ziemniaków wbić jajka, wsypać sól i wymieszać. Partiami dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
2. Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować. Z ziemniaków i mąki wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić je na porcje, utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy rozpłaszczyć w dłoniach, do środka włożyć truskawkę, a następnie dokładnie zlepić.
3. Utoczone knedle wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polać stopionym masłem, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Zobacz także: