Knedle z truskawkami
Przepis, który przypomni chwile z dzieciństwa.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 40 dag świeżych truskawek
- 3 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki białego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- cynamon do posypania
1 Ziemniaki obrać, ugotować, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, odstawić do ostygnięcia (najlepiej robić to dzień wcześniej, bo muszą odparować). Do ziemniaków wbić jajka, wsypać sól i wymieszać. Partiami dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2. Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować. Z ziemniaków i mąki wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić je na porcje, utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy rozpłaszczyć w dłoniach, do środka włożyć truskawkę, a następnie dokładnie zlepić. 3. Utoczone knedle wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polać stopionym masłem, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Zobacz także: