Knedle z truskawkami
Czerwiec kojarzy się ze świeżymi owocami i warzywami prosto ze straganu. Wypróbuj przepis na knedle z truskawkami i ciesz się obłędnym smakiem lata!

Składniki
- 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- 50 dag truskawek
- 3 łyżki masła
- łyżka lub dwie bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Lekko przestudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, sól, cukier oraz jajka.
2. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego wałek. Odcinaj nożem niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszczaj je na dłoni i wkładaj w środek truskawkę (małe w całości, większe pokrojone na połówki).
3. Zlepiaj brzegi ciasta i formuj dłońmi nieduże kulki. W głębokim garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj partiami knedle i gotuj ok. 5 minut.
4. Rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoty kolor. Gotowe kluski polej na talerzach bułką tartą z masłem.
Zobacz także: