Reklama

Knedle z truskawkami

Czerwiec kojarzy się ze świeżymi owocami i warzywami prosto ze straganu. Wypróbuj przepis na knedle z truskawkami i ciesz się obłędnym smakiem lata!

Składniki

  • 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki masła
  • łyżka lub dwie bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Lekko przestudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, sól, cukier oraz jajka. 

2. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego wałek. Odcinaj nożem niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszczaj je na dłoni i wkładaj w środek truskawkę (małe w całości, większe pokrojone na połówki). 

3. Zlepiaj brzegi ciasta i formuj dłońmi nieduże kulki. W głębokim garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj partiami knedle i gotuj ok. 5 minut. 

Reklama

4. Rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoty kolor. Gotowe kluski polej na talerzach bułką tartą z masłem.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy