Knedle ze śliwkami
Owoce otulone puszystym ciastem mają niepowtarzalny smak i są świetną propozycją na domowy obiad.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, przestudź i obierz. Przeciśnij przez praskę. Przestudzone ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, łyżeczką masła i łyżeczką soli.
Zagnieć gładkie ciasto i zwiń w wałek. Pokrój go na 20 kawałków na posypanej mąką stolnicy. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, żeby się zamarynowały w przyprawach.
Owoce odciśnij na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, żeby były bardziej zwięzłe. Ułatwi to formowanie knedli. Każdy kawałek ciasta spłaszcz dłonią, na wierzchu połóż owoc, sklej i uformuj okrągłe knedle. Porcjami wrzucaj knedle do gotującej się wody. Po kilku minutach delikatnie zamieszaj. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Knedle wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ciepłym talerzu. Podawaj z przyrumienioną bułką tartą, podsmażoną na maśle z dodatkiem cukru.
Zobacz także: