Reklama

Kocie oczka

Przepis Anny Starmach.

Składniki

  • 250 g mąki + około 2 łyżek do podsypania podczas wałkowania
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ½ cytryny
  • około 150 g konfitury malinowej
  • cukier puder do posypania

Na stolnicy lub w misie robota kuchennego wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, skórkę i sok z cytryny.

Ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Wycinaj niewielkie kółka, używając okrągłej foremki lub małej szklanki.

W połowie ciastek wytnij małe serduszka (mogą też być inne kształty). Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Ciastka bez otworów posmaruj konfiturą malinową, przykryj ciastkami z wyciętymi kształtami.

Reklama

Gotowe kocie oczka posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy