Kokosowa pianka na spodzie z herbatników
1. Margarynę rozpuść w rondelku razem z połamaną na kawałki czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno niedużej tortownicy lub kwadratowej formy o wym. 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieć. Wstaw do lodówki.
3. Jogurt grecki wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody i ostaw, żeby napęczniała. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietany. Wymieszaj masę kokosową z żelatyną i śmietaną. Wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię.
4. W masę powciskaj truskawki (inne owoce). Wstaw do lodówki, by deser dobrze stężał.
Zobacz także: