Kokosowe naleśniki z polewą
Potrawa, którą pokochają dorośli i dzieci.
Składniki
- 20 g masła
- 75 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka cukru
- 2 jaja
- 125 ml tłustego mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 320 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 2–3 łyżki masła klarowanego do smażenia naleśników
20 g masła rozpuszczamy i studzimy. Do mleka dodajemy jaja, masło, miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy niezbyt cienkie naleśniki - powinno ich wyjść cztery. Przekładamy na deskę i przykrywamy talerzem, żeby za bardzo nie wystygły.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w ką- pieli wodnej z 20 ml śmietanki kremówki, studzimy, by polewa lekko zgęstniała.
Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do zimnego garnka i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, miksujemy. Następnie wsypujemy łyżkę wiórków kokosowych, mieszamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy bitą śmietanę z wiórkami i składamy go w trójkąt. Na talerzach układamy po naleśniku na porcję. Każdy polewamy ostudzoną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: