Kokosowy dal z soczewicy
Składniki
- 3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżka ziaren musztardowca lub kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- olej
Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż ją przez 1-2 minuty. Dodaj wszystkie przyprawy, a po kolejnych 2 minutach pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj soczewicę i wlej 5-6 szklanek wody. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica wchłonie część wody.
Odlej 4 łyżki mleka kokosowego, a resztę dodaj do potrawy. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą.
Rozlej gorący dal do miseczek. Na każdym zrób zakręconą ścieżkę z mleka kokosowego. Podawaj gorący, np. z paluszkami chlebowymi.
Zobacz także: