Kokosowy gulasz z wołowiną
Gulasz w oryginalnym wydaniu z mlekiem kokosowym
Składniki
- 500 g łopatki wołowej
- cebula
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 gałązki bazylii
- puszka mleka kokosowego
- 400 g fasolki szparagowej zielonej
- 2 łyżeczki pasty harissa
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Usuwamy z fasolki końcówki, łyko i myjemy ją. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut, odcedzamy i studzimy.
2. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Z umytych i osuszonych gałązek bazylii odrywamy listki i drobno siekamy.
3. Łopatkę wołową krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy mięso, smażymy na jasnozłoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem warzywnym, mlekiem kokosowym, doprawiamy pieprzem, harissą, solą i dusimy 10-15 minut, żeby odparował nadmiar płynu.
4. Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, posiekaną bazylię i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Gulasz porcjujemy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem, młodymi ziemniakami albo bułkami, np. grahamkami.
Zobacz także: