Reklama

Kokosowy gulasz z wołowiną

Gulasz w oryginalnym wydaniu z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 500 g łopatki wołowej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 gałązki bazylii
  • puszka mleka kokosowego
  • 400 g fasolki szparagowej zielonej
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Usuwamy z fasolki końcówki, łyko i myjemy ją. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut, odcedzamy i studzimy. 

2. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Z umytych i osuszonych gałązek bazylii odrywamy listki i drobno siekamy. 

3. Łopatkę wołową krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy mięso, smażymy na jasnozłoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem warzywnym, mlekiem kokosowym, doprawiamy pieprzem, harissą, solą i dusimy 10-15 minut, żeby odparował nadmiar płynu.

Reklama

4. Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, posiekaną bazylię i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Gulasz porcjujemy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem, młodymi ziemniakami albo bułkami, np. grahamkami.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy